top of page

Verschrikkelijke beelden uit de slachthuizen, moeten we met zijn allen vegetariër worden?


Het laat niemand onberoerd, die schokkende beelden over dierenmishandeling en dierenleed. Hoe kunnen we dit kaderen in ons dagelijks leven?

Mensen zijn omnivoren, eten zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Als voedingsdeskundige pleit ik voor een gezonde mix van beide. Naast het aspect gezondheid is er ook het aspect milieu en de bourgondische geneugten. Laat mij even uitleggen,

Het lichaam heeft proteïnes nodig om goed te kunnen functioneren, de proteïnes voorzien het lichaam van aminozuren waarvan er 8 essentieel zijn voor het lichaam, ttz dat ze via de voeding moeten opgenomen worden. Vlees is een aanbrenger van hoogwaardige proteïnes net zoals eieren, vis, gevogelte en zuivelproducten. Er zijn ook plantaardige bronnen van proteïnes, bv peulvruchten, maar deze zijn minder hoogwaardig van kwaliteit. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vlees is volgens de “Hoge Gezondheidsraad” en in combinatie met een gevarieerde voeding slechts 75 à 100 gr. Hier knelt het schoentje, in onze Westerse maatschappij eten we met zijn allen te veel vlees.

So what hoor ik u zeggen, maar weet dat vlees (of andere proteïne bronnen) vaak veel vet bevat, zichtbaar maar ook onzichtbaar (denk maar aan paté). Daarbij komt dat dit vet verzadigd is (met uitzondering van vette vis) en dit een negatieve invloed heeft op de gezondheid, wat men ook schrijft en vertelt in de media. De vleesindustrie heeft tevens een grote impact op het milieu, weet dat er voor 1 kg rundvlees 5000 liter water nodig is. Onze ecologische voetafdruk wordt door overmatige vleesconsumptie onnodig groot. Het zal je tenslotte niet ontgaan zijn dat vlees en vis een behoorlijke hap uit het voedingsbudget nemen.

Ik ben voorstander van een matig gebruik van dierlijke producten, de mensen rond om ons sterven niet meer van ondervoeding maar des te vaker aan de gevolgen van overvoeding. Als we dan dierlijke producten eten laat ons dat dan doen met respect voor alle dieren, laten we verontwaardigd zijn en blijven over iedere vorm van onnodig dierenleed en blijf genieten van een lekker stukje vlees.

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page