top of page

Danser in de kijker: Krista Maes

Maandelijks nomineren de dansdocenten van Body Fit een ‘danser in de kijker’. Dit is een danser die bij ons in het oog springt. Een leuk verhaal. Een leerling die zich inzet tijdens de les, vriendelijk is voor de klasgenoten, uitdagingen aangaat en dit telkens met een positieve houding.

 

IN THE SPOTLIGHT Juf Ilse nomineerde deze maand Krista. Juf Ilse vond het leuk om eens een volwassen danser eruit te pikken.


"Het hoeven niet altijd ‘jonge springers’ te zijn."

“Het hoeven niet altijd ‘jonge springers’ te zijn.” En Krista staat altijd met een lach in de les. Met enige twijfel gaat ze toch uitdagingen aan, zelfs het pittigere ‘floorwork’. Ik heb haar de voorbije jaren zien groeien in haar dans. Dit zowel technisch, als het genieten en dit is leuk om te zien.


 

Hoe ben je begonnen met dansen en wat heeft je geïnspireerd om danser te worden? Dansen heb ik altijd graag gedaan. Mijn glorietijd als kind bij de Stavelse ‘majoretten’ (ja, die bestonden toen nog) bracht me misschien wel een gevoel voor ritme bij. Toen ik afgestudeerd was, volgde ik een paar jaar jazz en ‘koppeldans’ (je weet wel, de ’swing’, chachacha, rumba) in een dansschool te Brugge. Op feestjes vind je me steevast op de dansvloer en als er gekuist moet worden, zijn dweil en trekker mijn danspartners in crime met de radio op 10. Altijd zaten onze dochters en mezelf aan de TV gekluisterd als Dan Karaty zijn ongezouten oordeel velde in ‘So you Think you can dance’. 

Hoe ik in Body Fit terecht kwam? De eerste dansshow die we bijwoonden in het Perron (waar onze Emma mee in optrad) blies me werkelijk van mijn sokken. Wat een klasse: hoe prachtig die kostuums, de inleving van de dansers, hoe mooi die muziek, belichting, de geprojecteerde beelden. Toen merkte ik dat er ook een groep ‘volwassenen’ bestond.

Welke dansles(sen) volg je? Ik volg Jazz voor volwassenen. Mijn favoriete stijl is ‘Modern’. Ik hou van de inleving op de muziek, dat sierlijke, het grondwerk (laat dit nu juist het ‘meer uitdagende’ stuk zijn voor iets ‘rijpere’ dansers).


Wat maakt Body Fit speciaal voor jou?

Wat Body Fit zo speciaal maakt voor mij is het feit dat de zaak al jaren gerund wordt door een hechte familie.  Je voelt er als het ware het hart van het gezin kloppen. Er heerst discipline, wat onontbeerlijk is om de nodige professionaliteit aan de dag te kunnen leggen; daarnaast is er ook ruimte voor humor, een lach een babbel. Je wordt er aangesproken als individu en je voelt je gewaardeerd en welkom als mens ongeacht leeftijd, lengte, gewicht, ervaring, lenigheid, dans skills, enz … 


Wat is voor jou het meest memorabele optreden of dansproject tot nu toe? Zelf deelnemen aan de dansshow vorig jaar was best wel spannend maar vond ik ook wel een ‘eer’ om deel uit te mogen maken van dit mooie geheel. Het één worden met het dansstuk door de herhaalde repetities voor de show, maakt dat het dansen nog meer natuurlijk aanvoelt omdat het nadenken over de pasjes en bewegingen wegvalt. Als groep groei je ook nog eens des te meer naar elkaar toe. Je hebt een opdracht om samen tot een goed einde te brengen en dat smeedt een band.  Daarnaast vond ik het tijdens corona aanleren van een dans tijdens een online dans-challenge samen met mijn dochter, ook wel een fijne ervaring. We dansten buiten en hadden tijd, iets waar we nu nog maar van kunnen dromen …


"Als groep groei je ook des te meer naar elkaar toe."

Welke uitdagingen kom je tegen als danser en hoe ga je ermee om?

De uitdagingen als danser zijn voor iedereen met het verstrijken van de jaren wellicht de lichamelijke uitdagingen. Zelf ben ik beginnen dansen na een jaar van rugpijn omwille van een hernia. Ik wou en ik zou me niet neerleggen bij dit euvel. Via de kiné van Luc en Ilse kwam ik opnieuw in de fitnesszaal  terecht waar ik, met een gezonde jaloezie en ontzag, de dansers door het grote venster zag bewegen. Ilse trok me over de streep om de uitdaging toch aan te gaan en te luisteren naar mijn lichaam, grenzen te verleggen en minder bang te zijn om mijn lichaam te laten gaan. De opwarming vooraf en de stretching nadien worden nooit overgeslagen. Dit maakt de dansles ook tot een goede training voor alle spieren met minder pijntjes en kwaaltjes nadien. Wat vind je leuk aan dansen als sport of hobby? Dansen als hobby vind ik leuk om vier aspecten: je doet het in groep, op muziek, je leert bewust worden van- en je traint lichaam en geest en het houdt je jong.


Wat heeft dansen je geleerd in je leven?

"Life Isn’t about Waiting for the Storm to Pass … It’s Learning to Dance in the Rain”, is zowat mijn lijfspreuk geworden. Dans, ook al gaat het even moeilijk. Vergeet even je zorgen, verzorg je lichaam en blijf positief en jong van geest. En … oefening baart kunst!

"Life isn't about waiting for the storm to pass ... It's learning to dance in the rain"

Wat is je belangrijkste advies dat je zou geven aan andere dansers?

Een advies geven aan andere dansers vind ik moeilijk, ik heb zelf zoveel te leren. Aan volwassenen zou ik zeggen: wees niet bang om uitdagingen aan te gaan ondanks je leeftijd. Doe iets wat je graag doet en plezier aan beleeft. Je lichaam en geest zullen je er dankbaar om zijn.


Wat is je leukste of grappigste herinnering aan de dansles of aan Body Fit?

Een leuke herinnering aan de danslessen in Body Fit zijn de lessen op verplaatsing in de buitenlucht tijdens corona - eens tussen garages, dan weer in een vrachtwagenpark-  en vooral ook de filmopnames op het domein van de Lovie. Inventief en uitgewaaid waren we maar plezier hadden we des te meer. Daarnaast zie ik wel wekelijks uit naar de fijne groep mensen waarmee ik een beetje één van mijn passies mag delen.Dank je Krista voor dit interview.

Body Fit wenst je nog veel dansplezier!


235 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page