top of page

Danser in de kijker: Hadelijn Top

Een inspirerend verhaal van doorzettingsvermogen op de werelddiabetesdag

Maandelijks nomineren de dansdocenten van Body Fit een ‘danser in de kijker’. Dit is een danser die bij ons in het oog springt. Een leuk verhaal. Een leerling die zich inzet tijdens de les, vriendelijk is voor de klasgenoten, uitdagingen aangaat en dit telkens met een positieve houding.

 


IN THE SPOTLIGHT In het kader van Werelddiabetesdag willen we een extra spotlight werpen op een bijzondere danseres. Maak kennis met Hadelijn Top. Die niet alleen met haar talent en passie voor dans uitblinkt, maar ook met haar ongelooflijke doorzettingsvermogen in het licht van een uitdagende gezondheidstoestand.


Ze maakt deel uit van het competitieteam, Pro Danza, en laat zien dat zelfs de grootste obstakels niet in de weg hoeven te staan van het najagen van je passie.

 

Kun je jezelf even voorstellen en ons vertellen, hoe je begonnen bent met dansen. En hoe je bij pro danza bent terechtgekomen?

Mijn naam is Hadelijn Top, 23 jaar oud. Op dit moment volg ik het schakelprogramma om mijn master in Sociaal Werk te behalen. Mijn dansavontuur begon in de derde kleuterklas, samen met mijn vriendinnetjes van school.


Sinds die tijd is mijn liefde voor dans alleen maar gegroeid, en sindsdien ben ik er nooit meer mee gestopt.

Toen ik in het eerste middelbaar zat, kreeg ik van Ilse de kans om auditie te doen voor het minishowteam, dat destijds de voorloper was van Pro Danza. Hierna mocht ik beginnen in het motivatieteam, dat fungeerde als de reservegroep voor het minishowteam. Van daaruit kreeg ik de gelegenheid om steeds verder te groeien binnen Pro Danza.
Kun je ons iets vertellen over je ervaring als danser in deze dansschool? En wat maakt ‘Body Fit’ speciaal voor jou? Met mijn langdurige ervaring als danser voelt Body Fit voor mij als een tweede thuis, waar ik mijn creativiteit volledig kan uiten.
Wat is je meest memorabele optreden of dansproject tot nu toe en waarom zijn deze zo speciaal voor jou?

Mijn meest memorabele optreden of dansproject tot nu toe zou denk ik MuSe zijn, de dansshow van 2018. Dat was het eerste jaar dat ik volledig backstage zat, omdat ik deelnam aan zoveel verschillende nummers, waaronder de openingsdans, de finale, ballet, pointes, jazz en modern met het Pro Danza team.


Het was een heel drukke show vanwege de vele optredens, maar ik vond het geweldig.

Dit was ook een emotioneel moment, omdat veel vriendinnen waarmee ik mijn danscarrière begon, besloten om te stoppen met dansen.
Wat vind je zo leuk aan dansen als sport of hobby? Dansen is voor mij een prachtige vorm van sport. Het daagt je uit om voortdurend nieuwe dingen te leren en je vaardigheden aan te scherpen. Tegelijkertijd fungeert het als een uitstekende uitlaatklep, waarin je al je emoties kunt uiten.


Er gaat niets boven je volledig geven in een choreografie en nadien op adem moeten komen.


Wat heeft dansen je geleerd in je leven?

Dansen heeft me geleerd hoe belangrijk samenwerking is om tot een prachtig resultaat te komen. Daarnaast heeft het discipline in mijn leven geïntroduceerd. Er is niets bevredigender dan hard werken en samen met je teamgenoten een overwinning behalen.


Wat is je belangrijkste advies dat je zou geven aan andere dansers? Laat je niet ontmoedigen als bepaalde pasjes niet meteen lukken. Blijf volharden want uiteindelijk zal alles goed komen.


Het is ook prima om niet alles perfect te doen.


Wat is je leukste (of grappigste) herinnering aan de dansles of aan Body Fit?

De traditie die we met ons team hebben ontwikkeld om na elke wedstrijd gezamenlijk frietjes te eten, vind ik echt geweldig. Het zorgt voor een verbindend moment waarop we zowel overwinningen kunnen vieren als minder geslaagde wedstrijden op een positieve noot kunnen afsluiten.


Hadelijn, je bent nu ondertussen 23 jaar en danst ook nog steeds op competitieniveau. Dit is bewonderenswaardig. Kun je ons meer vertellen over hoe je de motiviatie hebt behouden en wat je inspireert om door te gaan met competitie? Ik ben voornamelijk heel erg blij dat de combinatie van studeren/werken en dansen nog steeds haalbaar blijft. Mijn liefde voor dans geeft hier ook wel een doorslag aan.


Hoe oud was je toen je de diagnose van diabetes kreeg? Ik kreeg de diagnose van diabetes bijna twee jaar geleden toen ik 21 was.


Diabetes maakt sporten soms best ingewikkeld, maar de gezondheisvoordelen van sporten zijn voor diabetici heel belangrijk. Hoe heb je de balans gevonden tussen je passie voor dans en het beheren van diabetes? Mijn passie voor dans heeft altijd de overhand gehad, en die mindset heb ik behouden, zelfs na mijn diagnose met diabetes.


Ik heb mezelf voorgenomen om mijn ziekte niet te laten interfereren met wat ik graag doe, ook al zijn er momenten waarop het wat beter of slechter gaat.

Welke uitdagingen kom je tegen als danser met diabetes en hoe ga je ermee om?

Als danser met diabetes kom ik verschillende uitdagingen tegen. Het hebben van diabetes heeft me geleerd om beter naar mijn lichaam te luisteren, wat soms betekent dat ik even aan de kant moet gaan zitten, wat soms frustrerend kan zijn.


Het dragen van een sensor op mijn arm vormt ook wel eens een uitdaging. Bij het 'Pro Danza danst'-evenement van vorig jaar kwam het bijvoorbeeld voor dat mijn sensor loskwam tijdens de generale repetitie bij het uitvoeren van een lift.


Voor mij is het altijd belangrijk geweest om mijn gevoelens van frustratie of verdriet toe te laten, soms te relativeren en vaak ook met humor naar de situatie te kijken.

Hoe gaan je teamleden ermee om met je diabetes? Of hoe steunen ze jou? Mijn teamleden tonen veel begrip. Het is prettig dat ze nieuwsgierig zijn en vragen stellen over mijn diabetes, hoe het precies werkt, en wat ze kunnen doen als ik bijvoorbeeld een hypo ervaar met een te lage bloedsuiker. Het is voor mij vooral geruststellend dat ondanks mijn diabetes, ik nog steeds gewoon Hadelijn blijf en dat het mijn persoonlijkheid niet overschaduwt.


Heb je advies voor sporters of dansers met diabetes?

Voor sporters of dansers met diabetes zou ik adviseren om goed naar de signalen van je lichaam te luisteren. Blijf goed gehydrateerd en zorg ervoor dat je sensor goed is bevestigd. Het is ook handig om voldoende snacks mee te nemen, zoals mueslirepen en druivensuiker.


Heb je een speciale boodschap voor de internationele Dag van de Diabetici of voor anderen die met diabetes leven?

Laat je ziekte niet in de weg staan van wat je graag doet. Het is van belang om goed naar je lichaam te luisteren, maar wees ook niet te streng voor jezelf. Op sommige dagen kan leven met diabetes moeilijk of frustrerend zijn, en het is helemaal oké om die gevoelens toe te laten. Het is echter cruciaal om te onthouden dat je meer bent dan alleen je ziekte.Dank je Hadelijn voor dit inspirerende interview. We zijn vol bewondering over je mind-set.

Body Fit wenst je nog veel dansplezier!
469 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page